Interpersonalne systemy motywacyjne a przymierze terapeutyczne - szkolenie

UWAGA

Osoby zainteresowane bardziej praktycznym przybliżeniem tego, jak analiza aktywności interpersonalnych systemów motywacyjnych sprawdza się w pracy psychoterapeutycznej, dlaczego tak ważny w trakcie sesji jest aktywny (tak u pacjenta, jak i u terapeuty) system parytetowej współprcy

zapraszamy 29 czerwca na warsztatowe spotkanie z

dr Fabio Monticellim i prof. Benedetto Fariną

Warsztaty odbędą się

w Siedzibie Wydziału Zamiejscowego SWPS w Katowicach, ul. Techników 9,

w godzinach od 9.00 do 13.30.

Koszt warsztatów to 250 zł (wpłata do 30 maja) 300 zł (wpłata do 15 czerwca)

Zapisy przez formularz kontaktowy (zakładka "Kontakt")

Miło nam ogłosić program nowego szkolenia dotyczącego psychoterapii poznawczo - ewolucjonistycznej i przymierza terapeutycznego. Mamy nadzieję, że szkolenie może ofiarować psychoterapeutom - niezależnie od ich orientacji psychoterapeutycznej- cenne wskazówki do rozumienia procesu terapeutycznego i narzędzia, które będą pomocne w ich pracy psychoterapeutycznej.

Szkolenie jest wprowadzeniem do kolejnego szkolenia o przymierzu terapeutycznym konstruowanym w oparciu o system motywacyjny parytetowej współpracy, który w największym stopniu przyczynia się do wzrostu zdolności metapoznawczych (które Fonagy nazywa zdolnościami mentalizacji), możliwości jego załamania się w trakcie psychoterapii i jego przywracaniu. Pierwsze szkolenie o konstruowaniu przymierza terapeutycznego planowane jest na wiosnę 2020 r.

Szkolenie o systemach motywacyjnych jest też wprowadzeniem do szkolenia będącego wprowadzeniem do Master Control Theory, czyli psychoterapii opartej o plan pacjenta wg. Weissa.

Szkolenie składa się z dziesięciu modułów tematycznych:

1. KLINICZNE ZASTOSOWANIE TEORII SYSTEMÓW MOTYWACYJNYCH : METODA MONITOROWANIA PRZEBIEGU PRZYMIERZA TERAPEUTYCZNEGO I RELACJI TERAPEUTYCZNEJ, SYNCHRONIZACJA INTERPERSONALNA I METAPOZNANIE (MENTALIZACJA)
  1. AIMIT (ASSESSING INTERPERSONAL MOTIVATION IN TRANSCRIPT)
  1. NEGOCJOWANIE RELACJI TERAPEUTYCZNEJ: ZAŁAMANIE I NAPRAWA PRZYMIERZA TERAPEUTYCZNEGO
  1. BADANIA NAD INTERPERSONALNYMI SYSTEMAMI MOTYWACYJNYMI
  1. DEZORGANIZACJA PRZYWIĄZANIA I WYNIKAJĄCE Z NIEJ STRATEGIE KONTROLUJĄCE OPIEKUŃCZE I KARZĄCE JAKO WARUNKOWANE INTERPERSONALNE STRATEGIE , KTÓRE PREDYSPONUJĄ DO ROZWOJU PSYCHOPATOLOGII
  1. PERWERSJE SEKSUALNE JAKO ZABURZENIA WYNIKAJĄCE Z DEZORGANIZACJI PRZYWIĄZANIA I SUKCESYWNYCH STRATEGII KONTROLUJĄCYCH ZEROTYZOWANYCH
  1. REGULACJA EMOCJI W TERAPII: WSTYD I PATOLOGIE Z NIM ZWIĄZANE
  1. ALEKSYTYMIA: DEFINICJA, NARZĘDZIA POMIARU I PATOGENEZA
  1. REGULACJA EMOCJI W TERAPII: ZŁOŚĆ TERAPEUTY JAKO WSKAŹNIK PROFILU MOTYWACYJNEGO RELACJI TERAPEUTYCZNEJ
  1. REGULACJA EMOCJI W TERAPII: BEZSILNOŚĆ TERAPEUTY

Szkolenie zaczniemy od wprowadzenia rozróżnienia pomiędzy psychoterapią opartą na teorii przywiązania a psychoterapią inspirowaną teorią przywiązania. Czyli mówiąc inaczej takimi, które ograniczają się jedynie do analizy systemu motywacyjnego przywiązania a tymi, które uznają istnienie innych systemów motywacyjnych (o czym mówi teoria polimotywacyjna Liottiego), które mogą być aktywne i kierować zachowaniem obu podmiotów, będących są ze sobą w interakcji, a więc również pacjenta i psychoterapeuty w trakcie sesji terapeutycznej.

Prowadzący: dr Fabio Monticelli; psychiatra, psychoterapeuta, wykładowca we Włoskim Stowarzyszeniu Terapii Behawioralnej i Poznawczej (Società Italiana di Terapia Comportamentale e Cognitiva (SITCC) i Stowarzyszeniu Psychologii Poznawczej, superwizor. Autor książek (wraz z dr Giovannim Liottim): "Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej. Podręcznik AIMIT", oraz "Teoria i klinika przymierza terapeutycznego" oraz wraz z Giovannim Liottim i Giovannim Fassone: "Ewolucja emocji i systemów motywacyjnych", która ukazała się we Włoszech w lipcu bieżącego roku (zaś Fundacja już przygotowuje do publikacji przekładu na język polski.

Szkolenie prowadzone w języku włoskim z konsekutywnym tłumaczeniem na język polski.